Хийтли най-добър играч на Световното
Хийтли най-добър играч на Световното / netinfo
Звездата на домакина Канада Дани Хийтли беше избран за най-добър състезател (МVР) на завършилото Световно първенство по хокей на лед.

Въпреки поражението с 4:5 от Русия на финала, кленовите листа доминираха при индивидуалните награди. Призът за Хийтли е втори поред за канадец, след като миналата година той стана притежание на Рик Неш.

Канадецът Брет Бърнс беше избран за най-добър защитник, а руският страж Евгений Набоков получи наградата за най-добър вратар. Набоков попадна и в идеалния отбор на първенството, където влизат още защитниците Майк Грийн (Канада) и Томаш Каберле (Чехия), както и нападателите Александър Овечкин (Русия), Рик Неш (Канада) и Дани Хийтли (Канада).

Хийтли вкара 12 гола в това първенство и изравни рекорда на Ерик Линдрос от 1993 година. По системата гол плюс пас той има 20 точки, каквото е постижението и на мениджъра на канадския отбор Стив Айзерман.

Отборите на Словения и Италия отпаднаха от Световната група по хокей на лед и догодина ще се състезават в Първа дивизия. Техните места се заемат от Австрия, която се връща след една година в по-ниското ниво и Унгария, която не е била в елита от 1938 година.

Унгарците сензационно се наложиха над бившите съветски републики Украйна, Естония и Казахстан.