ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА СКАНДАЛА С ЦСКА
ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА СКАНДАЛА С ЦСКА / netinfo
Екипът на Гонг се добра до хронологията на събитията, довели до отнемането на лиценза на ЦСКА. С фактите ни запозна отлично информиран източник, който пожела да остане анонимен. Поводът за разкритията му е днешното изказване на Александър Томов пред Дарик радио, в което той за пореден път заявява, че не е бил информиран навреме от БФС. „Ако ни бяха дали 3 дни отсрочка, това нямаше да се случи“, заяви Томов.

Всъщност обаче истината е съвсем друга. Предлагаме ви да проследите цялата сага от нейното начало в края на календарната 2007 г., до началото на юни 2008 г., когато избухна големият скандал с ЦСКА. В потвърждение на твърденията на нашия източник, трябва да добавим изказването на Емил Костадинов пред нашето радио от вчерашното издание на „Спортно шоу Гонг“. Костадинов заяви недвусмислено: „От доста отдавна алармирам собственика и Надзорния съвет за тези проблеми. Не се взеха необходимите мерки навреме.“

В края на декември или в първите работни дни на януари от БФС изпращат по куриер пълен набор от документация за лицензиране на клубовете. Тя представлява папка, която съдържа пет подпапки – спортни критерии, административни критерии - човешки ресурси, правни критерии, инфраструктурни критерии и финансови критерии. Крайният срок за предаване на готовите документи от клубовете е последният ден на месец февруари тази година – 29-и, като отсрочка има само за годишния финансов отчет, който по закон се представя след края на март. В момента, в който от ЦСКА подават готовите документи, от футболната ни централа в официална кореспонденция уведомяват ЦСКА за пропуските в тях.

В началото на март се случва нещо интересно. Става въпрос за изпратените формуляри от финансовите критерии, които не са подадени от ЦСКА. За всичко това Томов е уведомяван хиляди пъти, както и какви проблеми ще произлязат от това. От БФС предупреждават, че тази година от УЕФА стриктно ще следят участниците в евротурнирите и най-вече тези в Шампионската лига за лицензирането. През всичките тези месеци до съдбоносното решение подчинените на Томов го алармират за основните пропуски.

На 21 май от футболната централа пращат писмо в канцелариите на „Армията“, с което уведомяват клуба за това, че няма да му бъде продължен лиценза за периода след 30 юни 2008 г., защото редица изисквания не са изпълнени в графата „финансови критерии“. Тогава ЦСКА обжалва и на 30 май Апелативната комисия към Лицензионната отново гледа случая и пак отказва да издаде нов лиценз на ЦСКА.

Това категорично доказва, че президентът на ЦСКА Александър Томов много добре е бил запознат със ситуацията още преди три месеца, като за този период от време не си е мръднал пръста, камо ли за трите дни, които твърди, че е поискал от БФС и комисиите като отсрочка. Имайки предвид, че това е официална междукорпоративна кореспонденция, от БФС са готови да я представят на обществеността, но само ако имат съгласието на ЦСКА. С евентуалното огласяване публично на тази кореспонденция БФС иска да защити позицията си.

Междувременно реализацията на алеята на славата и футболната топка с 66-те легенди на ЦСКА е погълнало достатъчно финансови ресурси, с които е било възможно да се стартира погасяване на задълженията и покриване на финансовите критерии. Причината за нежеланието на Томов да се изнесе публично кореспонденцията между БФС и ЦСКА е че ще лъсне истината, затова че многократно е бил уведомяван за проблемите.

На 21 май 8 български клуба не получават лицензи. Сред тях е и ЦСКА, като единствено „армейците“ не успяват да отстранят проблемите си по покриване на финансовите критерии до 2 юни, когато е крайният срок. Останалите критерии са изпълнени. Така се стига до окончателното отнемане на лиценза на ЦСКА у нас, а впоследствие и от УЕФА.

Сега оставането на отбора в „А“ група е в ръцете на БФС. Всички здравомислещи сред 31-кратните шампиони съзнават, че ако ставаше дума за всеки друг клуб извън другия гранд Левски, да речем, той на момента щеше да се озове във В група и случаят вече да е забравен.

Единственото нещо, което до този момент е спасявало „червените“ преди и донякъде сега са четирите букви ЦСКА.

Сегашната тричленка, която е на власт в ЦСКА, в лицето на Костадинов, Гарибов и Стефанов, разграничавайки се от снощната атака на хулигани срещу БФС, се опасява, че това действие може да повлияе лошо на клуба в борбата му за оставане в „А“ група.