Борис Спаски ще награди победителя в детския турнир М-Тел Мастърс
Борис Спаски ще награди победителя в детския турнир М-Тел Мастърс / netinfo
10-ят световен шампион по шах Борис Спаски ще награди победителя в детския турнир „М-Тел Мастърс Джуниър” на 17 май в София. Спаски ще връчи голямата награда на спечелилия състезанието - преносим компютър. Легендарният шахматист пристига в София на 13 май с полет от Париж в 14:05 ч.

Началото на състезанието е в 9:00 часа в Централния военен клуб в София, където в момента тече и четвъртото издание на традиционния шахматен супертурнир «М-Тел Мастърс». Право на участие в детския турнир имат момичета и момчета родени след 01. 01. 1994 г. от шахматните клубове в България.

Най-напред участниците ще изиграят 6 кръга по швейцарската система при контрола по 10 минути на състезател за цялата партия. Първите двама в крайното класиране ще се срещнат в допълнителен финален мач от две партии за определяне на носителя на купата. В случай на равенство във финалния мач ще се изиграе само още една партия, като играещия с белите получава 6 минути срещу 5 за съперника. При реми за победител ще бъде обявен играещия с черните фигури.

Загубилият финалист и най-добре представилата се девойка ще получат за награди купа и електронен шахматен часовник DGT. За участниците, завършили от трето до шесто място при момчетата и до 3-то при момичетата са предвидени предметни награди - шахове “Staunton”, шахматни табла и книги.

„М-Тел Мастърс Джуниър” е детска верига от шахматни турнири, стартираща тази година у нас. Четири български града ще бъдат домакини на турнири, а победителите в тях ще излъчат най-добрите деца до 14 г. във финално състезание в София.