Белгийската футболна федерация заподозря заговор в Китай
Белгийската футболна федерация заподозря заговор в Китай / netinfo
Белгийската футболна федерация заподозря, че може да има уреден мач от местното първенство, след като се разбра, че има необичайно високи залози, регистрирани от букмейкърите в Китай.

Става въпрос за шампионатния двубой между Андерлехт - Сент Труйден, игран на 26 април и завършил с победа за Андерлехт с 4:1.

Цитирайки азиатски източници списанието „Спорт/Фут Магазин” съобщи, че 1 200 000 долара (778 000 евро) са били заложени на въпросния мач от 32-ри кръг на белгийското първенство - сума значително надхвърляща предишния най-висок залог за този сезон в това първенство от 400 000 долара.

По-интересно обаче е развитието на резултата и на коефициента по време на срещата. Гостите поведоха още в осмата минута и запазиха преднината си почти до края на срещата.

След като коефициентът за победа за Андерлехт с три чисти гола значително се покачва, отборът изравни в 81-вата минута и за шест минути вкарва общо четирите си гола.

Белгийската футболна федерация е информирана за случилото се и се очаква да започне разследване.

Случилото се напомня за скандала, който сполетя белгийския футбол преди четири години, когато се разкри, че китайският бизнесмен Цзехун Е, значителен инвеститор в тогавашния първодивизионен Лиерс, вероятно е замесен в продаване на мачове. Към днешна дата, Е продължава да се издирва от белгийската полиция.