Батков се надява ЦСКА по-скоро да реши проблемите си
Батков се надява ЦСКА по-скоро да реши проблемите си / снимка: Валентин Грънчаров, Линдабрун
Собственикът на Левски Тодор Батков отдели внимание и на ЦСКА по време на посещението си на лагера на „сините” в Линдабрун. Този път не толкова настъпателно и язвително. Той дори изрази надежда, че „червените” по-скоро трябва да оправят проблемите си.

Преди време Александър Томов е получил „Златен скункс” за стореното от него в ЦСКА, но той се е заканил, че ще го даде на Батков и е отправил някакви заплахи... „На мене ли ?”, учуден бе Батков. „Той човекът явно е загубил представа за действителността. Той съсипа един от най-големите клубове в България. Буквално го съсипа и аз се чудя как има сурат да се занимава с този и онзи. Вместо да си плати данъците, вместо да отиде да се оправи със следствието... Той има проблем с длъжностно присвояване. Вместо да купи гуменки на децата в школата, но явно няма пари. Това е положението. Какво да го коментирам него. Той е толкова смешен, че даже жалък. Жалко за ЦСКА. ЦСКА отново се опитват да го употребят като разменна монета за далаверата с „Кремиковци”. Така се оказва. Всеки от кандидатите наддава за завода и казва като черешка – абе ще взема и ЦСКА. Дотам я докараха.”

Синият шеф е спокоен за Левски. „Слава Богу при нас нещата са стабилни, категоричен е той. Ние сме реалисти и стоим здраво на земята. Това, което се инвестира толкова време в Левски са мои пари, които не са лесно заработени. Знам цената на парите, не боравя с чужди такива и не съм пълномощник. Преди като бях пълномощник човекът имаше пари и ги даваше на драго сърце.”

Батков отговори и на въпроси, дали предвид проблемите в ЦСКА, се притеснява за предстоящото първенство и дали очаква ли „червените” да са основният конкурент на „сините” за титлата? „Кой ЦСКА?”, попита Батков. С кого? С най-титулуваният треньор на България Димитър Пенев и с децата? Айде стига, това е несериозно. Те ще имат проблем да останат в А група, според мен. Ловеч и Черно море са в подем. Е, няма да е толкова интересно първенството, колкото трябва да бъде, но какво да правим. Това е вечното противоречие – доколко силен отбор да направиш, след като идва Тампере и става катастрофата. После футболистите спират да играят и гледат заплатите в ЦСКА и ме питат – Какво става бе, шефе? Ние в Шампионска лига играем, а виж ония там какво получават. Така че, косвено Томов и на нас ни направи лоша услуга. Даже и на Литекс. Не можеш да хвърляш чужди и откраднати пари в името на някаква купа. Да събереш футболисти от кол и въже и да им дадеш безумни заплати, които не са резонни за България. Мисля, че бяхме въвели един нелош модел през сезоните 2005/2006 и 2006/2007, като стигнахме четвъртфинал в УЕФА, а след това играхме в Шампионската лига. Плащахме нормални, според мен, заплати, като за най-популярен отбор, но основен акцент поставяхме на премиите за успех. Момчетата знаеха за какво играят. След това им се усладиха парите и искаха да получават без да са заслужили, гледайки колегите си от ЦСКА.”

Собственикът на Левски говори и по въпроса с базата и стадион Раковски и дали има някакво развитие по темите: „Искаме го”, категоричен бе Батков. „Чакаме подзаконовата нормативна база да бъде приета от Народното събрание през септември. Имаме готова разработка в умален и уголемен вариант. Надявам се, че ще се реши въпросът. Знам, че намеренията на Правителството са да реши проблема. От друга страна трябва да си дадем сметка, че то е от политици и някак си не ми се струва реалистично да дадат на Левски базата, а на ЦСКА не. А в момента на кой да дадат стадиона на ЦСКА? Да вземат да го заложат някъде ли? Представете си за какво става дума. Това ме притеснява, но се надявам в ЦСКА час по-скоро да решат проблемите си и някои хора да погледнат реалистично, да поискат прошка и да си отидат. Клубът трябва да бъде поет от сериозни хора. Аз познавам състоятелни българи, които с удоволствие биха го поели, но не срещу суми с много нули. Да се дадат осемцифрени суми за нещо... То само марката остана. Всичко друго е задължения.”