/ iStock/Getty Images
Млади патета от вида зеленоглава патица бяха пуснати в днешния празничен ден на свобода във водите на езерото "Загорка" в Стара Загора.

Всички четиринадесет птици са излюпени и отглеждани в Спасителния център за диви животни на Сдружение "Зелени Балкани". Те са поколение на птици, които са били конфискувани, защото са използвани като живи примамки при нелегален лов.

Освобождаването на патета се превърна в истински празник за всички дошли специално за акцията. Новите обитатели на езерото бяха пуснати в природата от ръцете на малки старозагорци.

„Останалата част от размножените при нас зеленоглави патици ние освобождаваме с различни ловни дружинки в района на различни места и различни водоеми. Това е един от начините ни да покажем, че ние искаме да работим заедно. Да покажем на тях и на обществото, че природозащитници и ловци могат да бъдат заедно в името на опазването на българската природа“, разказа пред БТА ветеринарният лекар в Сдружение „Зелени Балкани“ Христина Клисурова.

Веднага след като бяха освободени, патетата се събраха в група, което допринася да се чувстват в безопасност, докато свикнат с новото си местообитание.
БТА