Имаме подготвени законопроекти за промени в законодателството, свързано с назначаването на членове на ВСС и кариерното израстване на съдиите и отговорността за неизпълнението на служебните им задължения.

Съдебната реформа и борбата с корупцията по високите етажи са основните ни цели.

Висшият съдебен съвет  е отговорен за назначаването на калинки в съдебната система, които служат за бухалка срещу граждани, адвокати и срещу други лица. Ще искаме промяна в законодателството за избор на Висш съдебен съвет.

При избора на членовете на ВСС, следва:

• Тези 11 членове на ВСС да се предложат  не от НС по партийни квоти, а от гражданското общество, като поне три месеца преди изслушването в НС да се даде възможност да има обществен дебат по техните кандидатури и чак след това  да се проведе публично изслушване в НС.

• Да се определят конкретни критерии, а не само професионалния стаж, каквото е изискването на закона към настоящия момент.

Номинациите следва да се основават на високи качества, а не на партийни пристрастия. За качествата на кандидатите ако са от средите на прокуратурата и съдиите, да се иска становище за качествата им от професионалните организации. Всеки който номинира кандидат за член на ВСС  да огласи публично как са взели решението да подкрепят конкретните, предложени от тях юристи.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.