Швейцарска наблюдателка: Европа да бойкотира изборите в България
Швейцарска наблюдателка: Европа да бойкотира изборите в България / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Европа да бойкотира изборите в България, призова швейцарският политик Дорис Фиала, която ръководи делегацията на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), следяща за вота у нас.

Швейцарският в. "Тагес Айнцйгер" я цитира в свой материал, озаглавен "Системата в България е скандално непрозрачна". Дорис Фиала заяви, че Европа трябва да помисли за бойкот на изборите у нас, след като според нея са налице безброй нарушения.

Тя окачестви политиците ни като "дискредитирани и замесени в корупционни практики".

Швейцарката се обяви като цяло срещу начина, по който са организирани сегашните избори: "Изборите там (в България) не позволяват да бъде изразена волята на избирателите...целият изборен процес е несвободен и несправедлив".

По думите й самият изборен ден може и да бъде свободен от пряко влияние или насилие, но подготовката за предизборната кампания е несправедлива и съмнителна от гледна точка на законите.

Миналия месец делегацията на ПАСЕ начело с Дорис Фиала бе на двудневно посещение у нас, припомня БГНЕС. Макар да изрази задоволство от подобряването на изборното законодателство у нас, Дорис Фиала отбеляза, че липсата на доверие в демокрацията е причина за безпокойство.