ПАСЕ за изборите: Добре проведени, но с лишена от съдържание кампания
ПАСЕ за изборите: Добре проведени, но с лишена от съдържание кампания / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Предсрочните парламентарни избори в България бяха добре проведени в техническо отношение и съпроводени със зачитане на основните свободи, но твърденията за купуване и продаване на гласове и други изборни нередности, а също лишената от съдържание кампания продължиха да оказват отрицателно въздействие върху общественото доверие към целостта на процеса. Това казаха международни наблюдатели в изявление, разпространено от пресслужбата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

"Вчерашните избори отразиха разочарованието и засилената поляризация на българското общество. Въпреки добрата воля на хиляди граждани от изборната администрация, които направиха всичко по силите си, за да осигурят успешен изборен ден, множество корупционни скандали и твърдения за купуване на гласове, съчетани с липса на съдържание в предизборната кампания, подкопаха общественото доверие в процеса и политиката като цяло", заяви ръководителката на делегацията на ПАСЕ Дорис Фиала.

"Насърчавам новоизбраните политически сили да оставят настрана своите различия и да се заемат заедно с неотложните искания на обществото", каза тя.

Според наблюдателите обстановката на изборите се е характеризирала с изборна и политическа умора на фона на политическа криза. По тяхно мнение кампанията на моменти е ставала отрицателна и популистка, а някои партии са използвали расистка, ксенофобска и разпалваща страстите реторика.

"Имаше редица положителни промени в правната рамка, а изборните органи се справиха добре с техническите аспекти на процеса. В същото време нямаше особена кампания по конкретни въпроси, а медиите не проявиха интерес към отразяване на изборите освен в платени репортажи", каза посланик Одри Гловър, която ръководи ограничената мисия за наблюдение на изборите, изпратена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Ако не се вземат ефективни мерки за решаване на тези проблеми наред с постоянните твърдения за изборни нередности, ще продължи да има сериозна липса на доверие в изборите и настоящата политика като цяло", заяви тя.

Източник: БТА