Студ и сняг в Европа тази седмица
Студ и сняг в Европа тази седмица / БГНЕС, архив
Западни медии нарекоха "Звяра от Изток“ антициклона, който възникна в Русия и връхлетя Европа, носейки студ тази седмица.
 
Различни метеорологични служби кръщават циклоните или ураганите в зависимост от мястото им на възникване и мястото, на което създават проблеми.

Българският Национален институт по метеорология и хидрология е кръстил един циклон „Албена“. Имената на циклоните се дават по азбучен ред, редувайки мъжки и женски имена. Към този момент българските метеоролози са стигнали до буквата „Г“, защото циклонът, който премина през България и донесе обилни снеговалежи тази седмица, се е казвал, макар и неофициално, „Вяра“.

Над 50 са жертвите на сибирския студ в Европа

Антициклонът, сковал от студ Европа, е възникнал в северните райони на Урал в Русия.

Студ и сняг в Европа тази седмица
БГНЕС, архив

Студената вълна британските медии нарекоха "Звярът от Изтока", в Холандия я кръстиха "Сибирската мечка", в Швеция - "Снежното оръдие", а във Франция – "Москва-Париж". Сибирският студ в Европа през последните дни взе над 50 жертви, а обилните снеговалежи парализираха летищата и пътното движение.

Ледена епоха в Европа

В България през първата половина от седмицата снеговалежи създадоха проблеми по пътищата и затвориха училища за "дървена" ваканция, а в четвъртък, първия ден на март минималните температури паднаха значително под нулата: минус 25 градуса в Севлиево, минус 22 - в Стара Загора, а минус 21 - в Кнежа, в София - минус 18.
 
По принцип имена на природни явления като циклоните и ураганите дават метеорологични служби според мястото на възникване, обясни метеорологът в НИМХ-БАН Христо Христов.

Вижте в снимки ледената красота на зимата

"Примерно тези, които тръгват от Атлантическия океан и създават проблеми в Западна Европа, местните служби им дават име. На тези, които възникват в Средиземноморието и минават първо през Италия и създават проблеми - италианската служба. Някой път имена дава гръцката служба. Ние също сме давали имена на някои, които са много важни и преди това не са имали име", каза той.

За първи път от 2012 година: Сняг затрупа Рим (СНИМКИ)

Студ и сняг в Европа тази седмица
БГНЕС, архив

У нас кръщаването на циклоните не е официално, защото не е минало през гласуване на научния съвет. Световната метеорологична организация и английската служба най-често дават имена на преминаващите циклони или урагани, обясни метеорологът от НИМХ към БАН Анастасия Стойчева.  Циклонът, който в понеделник тези седмица ни донесе снеговалежи, носел неофициално името "Вяра". Преди това имало един, който се наричал "Борис".
 
"Но тъй като това все още не беше и все още не е минало през научен съвет, остана само за наша вътрешна информация. Пък "Албена" вече го бяхме обявили", каза Стойчева.

студ България
БГНЕС

На 1 март: Температурите паднаха рекордно под нулата на места в страната

Тя отбеляза, че за метеоролозите температурите от първия ден на март не са екстремни. "Много е важно да се акцентира върху това кое е екстремум. Екстремумите в метеорологично отношение са месечни, тоест за определен месец, когато се надмине най-ниската температура, която досега е отчитана, тогава се обявяват като екстремни стойности. Такива ден по ден в самия ден в конкретна станция - това не е екстремно време", каза Стойчева.

Какво време ни очаква през март

Климатолозите обясниха, че ако редовно дават имена на циклони, то сигурно интересът към метеорологията ще се увеличи.