Жълт код в цялата страна заради много ниски температури
Жълт код е обявен в цялата страна заради изключително ниските температури, които се очакват днес. Рано сутринта градусите в Стара Загора паднаха до минус 21, в София термометрите заковаха минус 16 градуса. През целия ден температурите ще останат ниски, вероятно под нулата.

Времето през март: Чакат ни температури от минус 20 до 24 градуса

Най-ниската за тази зима температура от минус 24 градуса е била измерена тази сутрин в 7.20 ч. в Севлиево, съобщи метеорологът Иванка Иванова.

кодове времето
НИМХ-БАН


През последната седмица температурата е падала до минус 10-12 градуса, но днешната стойност си е рекордна, особено за датата 1 март, посочи тя. По думите й ниските температури през зимата и рекордно високите температури през лятото не са нещо необичайно за севлиевския климат - градът се намира в котловина, където въздушните маси се задържат.

Ниски температури са измервани през февруари 2012 г. - минус 31,4 градуса и през януари 2016 г., когато е било минус 28 градуса. Рекордно ниска за страната температура е била измерена в Севлиево на 9 февруари 2005 г., когато е било минус 34 градуса.

Тази сутрин в монтанското село Бъзовец са измерени минус 19 градуса, което е рекорд за региона за 1 март, съобщиха от метеорологичната станция в Монтана. В Монтана тази сутрин е било минус 13 градуса, а в курортния град Вършец - минус 16 градуса. До сега най-ниските температури, измервани в региона в първия ден на март, са били около минус 9 градуса.

студ Китай
ThinkStock/Getty Images

Надхвърлени са температурни рекорди от 1986 г. и в Алфатар и Главиница, съобщиха от Метеорологичната обсерватория в Силистра.

Към 7.00 ч. тази сутрин в Алфатар е измерена температура от минус 16,4 градуса при минус 16 градуса на 1 март 1986 г. В Главиница температурата е била минус 19 градуса при минус 18,4 градуса на 1 март 1986 г. В Силистра тази сутрин температурата е достигнала минус 13,4 градуса. Снежната покривка в Силистренско е между 34 и 54 см. От виелиците са се образували снежни навявания и преспи, достигащи на места до 2 м.

До под минус 18 градуса паднаха температурите в Смолянско

До минус 18 градуса паднаха температурите тази нощ в област Смолян. Най-ниската температури е измерена на територията на Чепеларе - минус 19,8 градуса, информират от Метеорологичната станция на Рожен. Термометрите на връх Рожен са паднали до минус 16,3 градуса, в Смолян студът достигна минус 15 градуса.
 
На Пампорово живакът показва тази сутрин 15 градуса под нулата, по данни на Планинската спасителна служба. Там снежната покривка в района на „Студенец“ се запазва около 120 см, като на връх „Снежанка“ тя подминава 150 см.

Лед скова езерата над Смолян (СНИМКИ)

Въпреки ниските температури синоптици обещават слънчево време. Според прогнозите им днес ще е най-студеният ден за тази зима.

Опасно ниски температури и значителен снеговалеж обхванаха половината САЩ
Guliver/Getty Images

В следобедните часове от запад отново ще се заоблачи и привечер на места в западните райони ще превали сняг. Вятърът ще отслабне , ще е слаб до умерен от запад-югозапад. Сутринта ще е студено, но през деня температурите ще се повишат, максималните ще са между минус 5° и 0°, в
 
Вижте в снимки ледената красота на зимата

Атмосферното налягане е близко до средното за март, през деня отново ще се понижава.
 
Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се заоблачи над масивите в Западна България. Ще духа до умерен югозападен вятър, по най-високите върхове на Рила и Пирин - силен до бурен западен. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 м ще е около минус 2 градуса, на 2000 м - около минус 6 градуса.
 
Обичат ли кучетата снега - убедете се сами (СНИМКИ)

И по Черноморието ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад. Максималните температури ще са между минус 3 и 1 градуса. Температурата на морската вода е 4-5 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
 

НИМХ-БАН

 
И за петък - 2 март, за почти цялата страна остава в сила жълт предупредителен код, този път заради възможни поледици. Незасегнати от мярката са само областите Благоевград, Смолен, Кърджали, Ямбол и Бургас. Очаква се да има слаби валежи, отначало от сняг, но през деня, с повишението на температурите, на места ще преминават в дъжд и ще се образуват поледици.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg