/ БГНЕС
Необичайно затопляне около Северния полюс изпраща студен арктически вятър към Европа и според учени такова "ненормално" време може да се наблюдава все по-често заради предизвиканото от човека глобално затопляне, предаде Ройтерс.
 
И французите си припомниха що е то снежна блокада (СНИМКИ)

Метеорологичната станция на нос Морис Джесъп в най-северния край на Гренландия регистрира положителни температури, продължили рекордните досега за 2018 г. 61 часа. Това явление се свързва с необичайното за арктическата зима отдръпване на леда.
 
Сняг и студ сковаха Европа, лошото време взе 8 жертви в Полша

По информация на Датския метеорологичен институт в Арктика навлизат топли вълни както от Атлантическия океан, така и от Беринговия проток, което изтласква студения въздух на юг.
 
В момента над цялата арктическа област температурите са с около 20 градуса по Целзий над нормата за сезона.
 
Сняг затрупа Рим за първи път от 2012 година (СНИМКИ)

Снежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки злополуки и нарушения в транспорта. В Рим за пръв път от 2012 г. падна сняг, затворени бяха всички училища и един от най-известните исторически паметници - Колизеят. Лошото време наруши транспорта в северните и централните райони на Италия.
 
Вижте още снимки от снежен Рим в галерията тук

В Москва температурите паднаха до почти минус 20 градуса, което е рекорд за тази зима, заяви руската метеорологична служба. Сняг и студ обхванаха някои райони на Германия и причиниха смъртта на осем души в Полша.
БТА