/ БГНЕС
От Балтика до Средиземноморието Европа остава в плен на мразовитото време, дошло от Сибир и взело 20 жертви за четири дни, посочва Франс прес.

Студената вълна британските медии нарекоха "Звяра от Изтока", в Холандия кръстиха "Сибирската мечка", в Швеция - "Снежното оръдие", а във Франция – "Москва-Париж".

Германия преживя една от най-студените нощи, в Полша студът взе нови жертви

От петък досега в резултат на студовете са починали най-малко 19 души: деветима в Полша, трима във Франция, четирима в Литва, двама в Румъния и един човек в Италия.

От единия до другия край на Европа живакът в термометрите спада. В Рим падна сняг за първи път от шест години, а на по-малко от 100 км от Венеция (в Долина Камполуцо, на 1768 м надморска височина) в нощта срещу неделя беше регистрирана температура от минус 40 градуса по Целзий.

Сняг затрупа Рим за първи път 2012 година
БГНЕС


Вижте в снимки ледената красота на зимата

В шведска Лапландия вчера бяха измерени минус 39,6 градуса, а в австрийския ски курорт Флатниц - 25,4 градуса под нулата, което е рекорд за февруари.

На връх Цугшпице - най-високият в Германия, с височина 2962 м, - през изминалата нощ температурата е паднала до минус 30,5 градуса, рекорд за последните над 100 години в този период от годината.

Швейцария
БГНЕС

За първи път от 2012 година: Сняг затрупа Рим (СНИМКИ)

Междувременно холандските власти забраниха плаването по прочутите амстердамски канали, за да ги превърнат в достъпни за жителите ледени пързалки, предаде Асошиейтед прес.
Сковаващият студ, обхванал голяма част от Европа, не пощади и холандската столица, където за последен път хората караха кънки по замръзналите канали през 2012 г. Властите наредиха да се затворят шлюзовете, за да се образува лед, като се забави движението на водата.

Макар още да няма достатъчно лед, а метеоролозите да прогнозират затопляне през уикенда, представител на властите каза, че се прави всичко възможно жителите и гостите на Амстердам да покарат зимни кънки по каналите.
БТА