/ netinfo
Ниските температури през изминалото денонощие поледи водите на Смолянските езера. Едно от най-известните – езерото „Рибката“, което се намира на входа на родопския град, осъмна сковано от лед. По принцип, то събира доста любители на риболова, като през изминалия сезон бе една от основните атракции за селфита на туристи, които предпочитаха да се снимат върху леда и на фона на емблематичните за Смолян скали в местността „Невястата“.

Смолянските езера осъмнаха заледени
netinfo

Заради очакваните положителни температури през деня, властите предупреждават, че не е желателно този път хората да се пробват и да ходят по леда, тъй като няма данни за големината на ледената повърхност, а слънчевите лъчи могат значително да я изтънят и да се случат инциденти.

Смолянските езера осъмнаха заледени
netinfo

Заради отрицателните температури през последните дни и сериозното им падане през нощта, като някъде те достигнаха до около 19 градуса под нулата, има притеснения и за водоснабдяването на населените места в региона. То се отнася най-вече за тези села, които са на собствени водоизточници и замръзват в подобна метрологична обстановка.

Областният управител Недялко Славов вече даде указания към ВиК-Смолян за предприемане на превантивни мерки и недопускане на прекъсване на водоподаването към населението. За сега воден режим има само в с. Иваново, община Рудозем, заради намаляване на дебита на водата в извора.