Започнаха тестове с ваксината за рак
Започнаха тестове с ваксината за рак / Thinkstock/Getty Images

Млада британка е сред първите пациенти, които ще се подложат на експериментално лечение с ваксина срещу рак.

Ваксината е разработена да стимулира имунната система, а тя от своя страна да разрушава туморите, разпространили се в организма, пише „Индипендънт".

Откритие: Кожни клетки убиват рака

Британката Кели Потър, която е на 35 години, е диагностицирана с напреднал стадий на рак на маточната шийка през юли 2015 г. и е сред първите, вписани като доброволци в експерименталното лечение в следващите две години. В него ще участват общо 30 доброволци.

Ниските дози химиотерапия са по-ефикасни

„Въпреки че получих много добро лечение и ракът беше стабилизиран в Лондон, вече имах разсейки с черния дроб и белите дробове. Когато разбрах, че имам право на лечение с новата ваксина, се съгласих. За мен е чест да бъда част от нещо, което може да промени всичко", разказва Кели.

Ваксината съдържа малък фрагмент от протеина на ензима, наречен hTERT, който позволява на раковите клетки да се делят непрекъснато. Чрез инжектиране на този антиген в кръвта, учените се надяват да се стимулира имунната система да произвежда антитела, които атакуват раковите клетки, но оставят здравите клетки непокътнати.

Няма напредък при ранната диагностика на онкологичните заболявания

Първата доза на ваксината Кели получава на 9 февруари. Лекарите я предупредили, че може да изпита грипоподобни симптоми. Тя има още 7 интервенции.