Заболяванията на простатата не трябва да плашат мъжете
Заболяванията на простатата не трябва да плашат мъжете / netinfo

Едно от най-често срещаните заболявания на простатата е доброкачественото й уголемяване. Това състояние се среща при мъжете на средна възраст и в напреднала възраст. Дължи се на разрастване на доброкачествени клетки в простатната жлеза. Един откровен разговор по темата с проф. Димитър Младенов от Клиниката по урология в Александровска болница – София, в рубриката "Доктор - ох, боли!", осъществявана съвместно с Актавис.

Как мина деня ти?

Сутринта както винаги бях в операционната, след това консултации с пациенти, превръзки на оперирани болни – нашето ежедневие.

Имаш няколко специализации в Германия, Великобритания и Япония. Заедно с екип колеги въвеждате метода за екстракорпоралната литотрипсия, което означава разбиване на камъни в бъбреците с ултразвук. Имаш няколко монографии. Докторската ти дисертация е на тема „Доброкачествена простатна хиперплазия”. Да започнем с простатата. Чувам все по-често, че заболяванията на простата са един от съвременните бичове на мъжете. Прав ли съм в това твърдение?

Има голяма доза истина. Особено през последните години, когато се повиши здравната култура на всички пациенти, те активно търсят информация от книги – специализирана литература или интернет.

На вашият медицински език наричаме това ДПХ. Доколко е важна простата за нас мъжете? Би ли я сравнил с някой друг орган?

Много често ние казваме, че простатната жлеза – това е второто сърце на мъжа. Можем да кажем, че това е неговата ахилесова пета, защото тя бива често поразявана от различни заболявания. Това са най-често възпалителните заболявания при по-младите мъже, доброкачествената простатна хиперплазия при мъжете над 50 години и, разбира се, карцином на простата.

Защо толкова болести и възпаления се концентрират върху простатата? Тя част от магистралата в нашето тяло ли е?

Те е орган, в който би могла да попадне инфекцията както от горе на долу, така и от долу на горе. Освен това тя е орган с крайно кръвообращение, където всички бактерии биха могли да преминат и да останат в нейния паренхим. Т.е. лесно да бъде поразена от инфекция.

Каква е честотата на заболяванията на простата в България?

Ако говорим за доброкачествената простатна хиперплазия казваме, че на 50 години мъжете боледуват 50%, на 70 години – 70%. И ако те доживеят до 100 години – 100 % ще боледуват от нея.

Значи ли това, че простатата се износва. Има ли тя някакъв срок на годност?

Това състояние, ние не използваме думата заболяване за него, то е свързано с намаляване на мъжките полови хормони и увеличаване на женските полови хормони. Това обяснява и увеличаването на честотата с напредване на възрастта.

Какви са оплакванията, по които трябва да познаем, че нещо не е наред с
Заболяванията на простатата не трябва да плашат мъжете
netinfo
простата ни?

Най-често пациентите се оплакват от чести позиви за уриниране, особено през нощта, с тънка и вяла струя, която пада наблизо. В тежките случаи те могат да напикават и върха на обувките си. Докато нормално човек уринира през два часа, тук може през 15-30 минути.

Каква диагностика поставяте вие, докторите? На какви процедури подлагате мъжа?

Винаги го съветваме поне веднъж в годината да направи контролен преглед на простатната си жлеза. При над 50-годишна възраст трябва да се направи едно ректално туширане на простатата. Това е опипване на простата през ректума. Също препоръчваме задължително изследване на простатния специфичен антиген, който е един туморен маркер за ранна диагностика на простатния карцином, а също така и за ранно откриване на доброкачествената простатна хиперплазия.

Има ли пряка връзка между бъбреците на мъжа и простатата? Има ли някакви свързани заболявания между тези два органа?

Пряка връзка няма, но бих могъл да кажа, че когато простатната жлеза е много увеличена, тогава има голямо количество остатъчна урина в пикочния мехур, която в напредналите случаи може да доведе до разширение на бъбрека, т.нар. хидронефроза.

Какво лечение препоръчвате на мъжете, които имат тези позиви?

Трябва да избягват задължително самолечението. Те винаги трябва да се консултират с лекар – специалист уролог.

Какви са формите на самолечение?

На пазара понякога се предлагат медикаменти, които не са точно за лечение на простатната жлеза, а самолечението може да доведе до пропускане на карцином на простатата, или неправилно лечение на ДПХ. През последните години има много медикаменти за консервативно лечение, които са с добри качества – алфа блокери, инхибитори на 5-алфа редуктазата. Трябва да се има предвид и оперативното лечение. Като казваме, че златния стандарт е трансуретрална резекция.

Още малко за лечението – какво му предстои на човек, открил че има проблеми с простатата. Трябва ли ние мъжете да се страхуваме, това опасно ли е?

Мъжете все повече търсят специализиран помощ. Така трябва и да бъде. Не трябва да се мисли, че това е тежко заболяване. Аз казах – ние го определяме като състояние. Т.е. състояние, което може да влоши качеството на живот на пациента, но не е нещо, което може да доведе до фатален край.