За поредна година БГ-художници впечатляват американската публика
За поредна година БГ-художници впечатляват американската публика / снимка: Василен Васевски, Чикаго

Организацията на българските художници зад граница с център в Чикаго представи на американската публика общата си изложба "Отвъд ограничениятa" за трети пореден път. Мястото й е в познатото просторно фоайе на Richard J. Daley Center, но този път участниците са повече - 32-ма българи, изпратили своите произведения на изкуството от цяла Америка.

Експозицията впечатлява силно с многообразие и пъстрота - изложени са творби от всички жанрове на съвременното изкуство - живопис, графика, керамика, смесена техника и скулптура. От входа на залата зрителите са посрещнати от голяма позлатена статуя, поставена на постамент от огледала, с автор Пламен Йорданов, озаглавена „Американският златен кон". Зад гърба на скулптурата в плавен ритъм са подредени 25 платна, вариращи от абстрактно до реалистично изкуство, разказва пред Дарик Василен Васевски от Чикаго.

Дъждовната петъчна вечер не попречи на приятели и ценители на изкуството да се съберат на този малък празник на българската култура в сърцето на третия по големина американски град.