Уникални оръжия-реликви от Освобождението показват в Плевен
Уникални оръжия-реликви от Освобождението показват в Плевен / cнимкa: DarikNews
Уникални оръжия-реликви от Освобождението показват в Плевен
26618
Уникални оръжия-реликви от Освобождението показват в Плевен
  • Уникални оръжия-реликви от Освобождението показват в Плевен

Военни реликви от времето на националноосвободителните борби на българския народ са изложени днес в къщата-музей „Цар Освободител Александър Втори" в Плевен. Сред експонатите са сабята на Христо Ботев, кремъчни пистолети на Панайот Хитов и Ильо войвода и шпагата на Панайот Хитов.

Оръжията се съхраняват в Националния военно-исторически музей в столицата. „Те се показват рядко и затова е уникален шанс те да се видят от плевенчани", заяви Симеон Обов, уредник при Дирекция „Военно-исторически музеи"-Плевен.

Пистолетът на Христо Ботев има невероятна история, малко известна на широката общественост, разказа още уредникът на музея: „Български генерал отнел през 1900 г. оръжието от турски военен-ветеран, участвал в преследването на Ботевата чета. По-късно генералът предал реликвата в националния музей".

Две оръжия на легендарния воевода Панайот Хитов участват още в експозицията. Едното е къса сабя с кожена кания с двустранен предпазител, извит в различни посоки, обяснява Симеон Обов. Другото оръжие на Хитов е типичен балкански пистолет с кремъчно-ударно запалване и обща дължина 43 см. И двата експоната воеводата е ползвал още в началото на своята дейност. Най-напред вещите са съхранявани у наследници на Хитов, след това у други хора, които впоследствие ги предават в музея. Експонатите ще гостуват в Плевен до 18 март.

Още подробности чуйте в аудиофайла

Други новини от Плевен