Според официалната статистика на руската полиция откраднатите коли в периода януари - април 2018 са били 13 700. В САЩ броят им е още по-впечатляващ. Всъщност те са държавата с най-много кражби на автомобили в света - над 773 000 само за 2017 г.

Но да откраднеш кола не се случва току така. Крадците дълго време наблюдават и набелязват бъдещите си кражби. Как да разберете, че някой следи вашия автомобил, за да вземете мерки? Вижте в канала "Celebrity Box" във vbox7

1. Монета в дръжката на вратата

Много шофьори заключват колата си дистанционно и рядко обръщат внимание на вратата на автомобила, особено ако е тази на пасажера. Монетата се поставя между частта, която се издърпва за отваряне на вратата и ключалката. Така при заключването на автомобила се чува специфичният звук, но колата остава отключена.

2. Проникване през OBD порта на колата

След 1996 г. всички коли имат такъв порт. Чрез него се свързва с компютър и се прави диагностика на автомобила. Но най-важното е, че може да се запали двигателя на колата чрез този порт. 

Как да предпазим автомобила си от кражба? (ВИДЕО)

3. Празна бутилка

Този метод се използва на почти празни паркинги и се слагат на гумите от страната на пасажера. Когато подкара колата, шофьорът ще чуе звук, който ще го уплаши. Той ще излезе от колата, ще види бутилката и ще иска да я разкара. Тогава крадецът ще влезе в запалената кола и просто ще я подкара.

4. Досадната аларма

Този метод се използва в оживени квартали. Крадците биха активирали алармата на автомобила без да го увреждат. В крайна сметка собственикът би я изключил, за да не дразни съседите. И тогава крадците ще нападнат.

кражба кола
iStock/Getty Images

5. Женска чанта

Този "номер" крадците прилагат в задръстванията. Повечето хора не си заключват колите, когато са в тях, а чантите им са на пасажерската седалка. Всичко става за секунди – крадците минават покрай колата ни, взимат чантата и продължават.

И още:

Вижте как откриха открадната кола чрез Facebook

Нова мода в кражбите или как колата ни остава отключена, без да разберем

По каква схема крадат коли у нас

Има ли регистрация на крадени автомобили от Европа? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук