Коя е новата страст на автокрадците
Коя е новата страст на автокрадците / ThinckStock/Getty Images

Фаровете на коли. Това е последната страст на автокрадците в София. Скъпите части са идеална плячка за джамбазите, които не е необходимо да се занимават с разбиване на ключалки.

Отделно работата на парче им осигурява по-лесно пласиране на частите.

Кои коли се крадат най-много?

Схемата на крадците е проста. Свалят фаровете, а приоритет са скъпите возила. Техните части струват по няколко хиляди лева. А "щетата" остава за собствена сметка, защото дори при пълно автокаско, никоя фирма не възстановява липсващи фарове, показа проверка.

"Бях в един от столичните молове. Паркирах, както обикновено и спокойно оставих колата си. Като се върнах, изненадата беше повече от неприятна", разказва една от жените с "похитени" коли пред Форумнюз.

По каква схема крадат коли у нас

Оказва се, че автокрадците работят и по поръчка. В някои софийски квартали джамбазите набавят части според нуждите на клиента. Така доста хора осъмват без предни стъкла например. "Слязох да запаля двигателя да поработи в студеното време, и видях, че нямам стъкло, но любезно ми бяха оставили уплътнението му, закачено на огледалото за задно виждане", разказа друг потърпевш.

Същото се случва и с други авточасти, които умело са свалят само за минути и заминават по предназначение според списъка на автокрадците.