Бум на новите схеми при кражбите на автомобили, отчитат от столичната полиция през последния месец, съобщи NOVA. Според главен инспектор Пламен Максимов от СДВР през 2017 г. спрямо 2016-а кражбите на автомобили са намалели с 40%. Намаление има и от началото на тази година.

Крадци първо задигнаха ключовете, а след това и автомобилите към тях

19% от откраднатите коли от началото на годината са били с включен двигател. „Това са така наречените „скъпи банички”, обясни инспектор Пламен Максимов.

Намаляват кражбите на коли с по-строг контрол за авточастите

 „Говорим за автомобили, които сутрин хората палят, за да се затоплят, а шофьорът слиза да си купи баничка на 5 метра от автомобила. Една такава баничка излезе на собственика на автомобила 27 000 лева”. 

Коя е новата страст на автокрадците

Според инспектор Максимов такива случаи са предимно сутрин, докато автомобилите са студени. Тези престъпления се извършват не от специализиран контингент, те могат да се извършат дори от хора, които могат да управляват автомобил, дори без да имат книжка.

По каква схема крадат коли у нас

Има задържани след такива кражби, но е много трудна работата по тези случаи. Самите собственици търсят начини да си върнат автомобила, а застрахователите отказват да изплатят обезщетение за кражба от такъв тип. Извършителите пък понякога намират начини да се свържат със собственика и да искат откуп.
 
nova.bg