Оказва се, че има нова мода в обирите - заглушават централното заключване на автомобилите ни и ни обират, докато пазаруваме, разказва NOVA.
 
Как и къде обаче се случва всичко това?
 
Обикновено този вид кражби стават на паркингите пред големите вериги магазини, както и пред детските градини и училищата, където хората излизат набързо и оставят чантата в колата си, връщат се и се оказва, че колата е обрана. Всъщност хората излизат и обичайно заключват колата си с дистанционно, но се оказва, че в този момент някой крадец в близост е заглушил дистанционното и колата реално остава заключена, а хората дори не са разбрали. След това става и кражбата.

Наглост: Откраднаха кола, обещана за бала на деца в нужда
 
"Заключих колата си, влязох да пазарувам и после се прибрах. Когато стигнах вкъщи, видях, че компютърът ми, който беше в багажника, го няма. Изненадах се, защото автомобилът не беше разбит", разказа потърпевш.
 
Полицията обяснява, че това не е объркване и не хората са забравили да си заключат, а просто това е нов вид измама.
 

„Зачестяват тези случаи в големите търговски вериги. Случаите се делят на два вида – първо - човек, който е следен, след като е изтеглил пари от банковата си сметка и второ - на случаен принцип чрез претърсване на автомобила”, коментира Здравко Дерелиев от Асоциацията на фирмите за търговска сигурност и охрана.

Хванаха легендарни автокрадци в София в действие (ВИДЕО)
 
Ето и как става самата кражба:
 
Обикновено човекът, който извършва кражбата, стои на неголямо разстояние от автомобила или паркинга, където са набелязани мишените, заглушава сигнала посредством устройство, наречено тапа, или дистанционно, дигащо ролетна щора. Натискането става преди водачът да е натиснал неговия бутон, за да се дублира честота на заключването му. Дистанцията е около 10-15 метра от автомобила, обясниха още от МВР и допълниха, че заглушаващите устройства се продавали законно в интернет.
nova.bg