планета Земя
планета Земя / Gulliver/Getty Images
„С Тангра срещу вятъра” е новата книга на капитан Николай Джамбазов, първият български околосветски мореплавател. В нея се разказва за околосветската обиколка на света през нос "Хорн" (1983-1985).
 
Допълнено и преработено издание, книгата обединява предишните две на капитан Джамбазов, писани в края на 80-те и 90-те години, включени са и нови моменти.
 
След отказ на две български издателства да я издадат, „С Тангра срещу вятъра” излиза на книжния пазар благодарение на финансовото съдействие на българското училище „Христо Ботев“ във Вашингтон и неговите създатели Бойка Попова и Бойко Антонов – програмен мениджър в Библиотеката на Конгреса и директор по административната част на училището.
 
Книгата ще се появи по книжарниците в понеделник. Тя е илюстрирана с много снимки, четиво е не само за хора, които обичат морето. В нея има много човешки истини, тя възпитава, разказа пред Дарик Бойко Антонов.

С Тангра срещу вятъра е новата книга на капитан Николай Джамбазов
netinfo

"Едно невероятно четиво, което описва не само трудностите на капитана в морето, но и трудностите в житейското море - той се е борил с неблагоприятни ветрове от страна на правителство, партии, недоброжелатели, много други препятствия", посочи Антонов.
 
Той определи капитан Николай Джамбазов като един от най-достойните българи, чийто ценни качества са упоритост, воля и постоянство. "Който прочете книгата, ще види как човек може да се изхрани с една кола праз и една кокошка, която от време на време снася по някое яйце. Ще може да се убеди как този човек, лишавайки се от всичко друго, успява да постигне една мечта", каза Бойко Антонов.
 
Той подчерта, че Николай Джамбазов е единственият българин, който е минал през нос "Хорн" и е обиколил света, макар че има много хора, които претендират за такова постижение.
 
"В книгата има много интересни снимки и материали. Тя е невероятно четиво не само за моряци и хората, които обичат морето. В нея има много човешки истини. Тя възпитава у младежите духа на постоянството, духа на нашите прадеди, когато са идвали на тази земя, за да завладеят, да останат и пребъдат тук", добави Бойко Антонов.