Свалиха предаването на Петър Волгин, бил необективен
Свалиха предаването на Петър Волгин, бил необективен / снимка: БГНЕС, архив
Свалиха предаването на Петър Волгин, бил необективен
83309
Свалиха предаването на Петър Волгин, бил необективен
  • Свалиха предаването на Петър Волгин, бил необективен

БНР свали от ефир предаването „Деконструкция" на Петър Волгин. Пред Дарик водещият каза, че решението е взето, докато бил в отпуск, а аргументи не са му били посочени.

Според него истинските мотиви за свалянето на предаването от ефир обаче са, че екипът на „Деконструкция" е бил критичен към управляващите.

Председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов заяви, че БНР може да бъде глобено с 3000 лева заради предаването „Деконструкция", защото системно отказва да спазва изискването за плурализъм на мненията, което е задължително за обществените медии.

Волгин: Ако СЕМ не смени ръководството на БНР, Лозанов да подаде оставка

Критиките за липса на обективност Петър Волгин определи като странни. По думите му със свалянето на предаването от ефир започва "отстрелът срещу обективната журналистика, един по един, докато всички замълчат".

Журналистът остава в БНР като водещ на „12 плюс 3" и е ктегоричен, че ще запази критичния си тон към властта.

Петър Волгин научава, че предаването е свалено от ефир от директора на програма Хоризонт Лили Маринкова, докато е в отпуск, мотиви за решението на управителния съвет на медията не са му посочени:

"Знам много добре какви са истинските аргументи - те са, че екипът на нашето предаване е достатъчно критично настроен към управляващите, към властта и съответно явно трябва да се направи всичко възможно такива гласове да не звучат по националното радио".

Според Волгин обвиненията за липса на обективност в предаването са неоснователни:

"Действително ние говорим неща, които в повечето български медии не се говорят и ако това е нарушаване на плурализма, добре, приемам го, само че мисля, че е добре да има едно предаване, което малко да се отличава от останалите неща, които вървят в ефира. Явно хората които взимат решение какво да върви в медиите, особено в националните, са решили, че там трябва да цари пълно съгласие. Единствено БНР със своите журналисти се опитваше да прави някакъв тип по-обективна журналистика и сега започва отстрелът. Един по един, докато всички бъдат принудени да замълчат".

Петър Волгин каза, че няма да промени позицията, тона си и ще продължи да критикува управляващите, когато има повод за това. Според него от свалянето на предаването от ефир губят не само слушателите, а и тези, които са били критикувани в ефир.