Студът обърка пчелите, може да няма достатъчно мед

Студът обърка пчелите, може да няма достатъчно мед
Студът обърка пчелите, може да няма достатъчно мед / БГНЕС архив

Пагубна реколта на мед прогнозират пчелари тази година заради аномалиите във времето през последните месеци.

„Пчелите излезнаха доста рано от кошерите, а сега след като застуди, те преминаха от активна фаза в по-латентна, което е един вид заземяване", коментира пчеларят Ефрем Моллов.

Според него в момента има вече събран мед в кошерите, но той ще бъде оползотворен от пчелите и това ще повлияе на реколтата.

Замръзването на цветовете по високите части на планините, също щяло да окаже негативно влияние, категоричен е Моллов, който отглежда около 410 пчелни семейства в района на Смолян и близкото село Смилян.

За мор при пчелите алармират пчелари от силистренската община Главиница

Неговите прогнози, както и на пчеларите в района са, че продукцията ще падне в пъти спрямо миналата година, а ще има и голямо роене на пчелите, което ще е навън, а кошерите ще останат почти празни заради аномалиите.

„Това не е проблем само в Родопите, такъв има и на полето, сигурен съм, че почти тази година няма да има реколта от липов мед", коментира още Ефрем Моллов. Според него пчеларите ще трябва сериозно да поработят, за да запасят що годе продукцията и пчелните си семейства.

Ако се окажат верни предположенията на пчеларите ,,със сигурност през есента ще има и скок на цените на меда. В момента килограм от него се търгува от 8 до 14 лв.