Стоянка Мутафова с приз на името на големия Калоянчев
Стоянка Мутафова с приз на името на големия Калоянчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На голямата сцена на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" ще се състои първата церемония по връчването на наградите "Златен Кукерикон", с която ще бъде отбелязана 56-годишнината на театъра.

В първото по рода си бляскаво шоу Сатиричният театър ще раздаде своите големи награди за комедийно и/или сатирично изкуство и техните по-малки братчета "Кукеричан", които ще се присъждат за особени "комични" заслуги в обществения и културния живот.

На церемонията ще бъде обявена и голямата награда на името на Георги Калоянчев, пръв носител на която ще е Стоянка Мутафова. Наградата се присъжда на голямата ни актриса за цялостния й принос за смеха на България, предава БГНЕС.

Номинациите за театралните награди "Златен Кукерикон 2013" са:

За най-добър комедиен и/или сатиричен спектакъл - "Господин Балкански" от Георги Данаилов по Алеко Константинов в Младежкия театър "Николай Бинев", режисьор Бина Харалампиева; "Декамерон" по Бокачо в Театър "Българска армия", режисьор Диана Добрева; "Животът е прекрасен" по Николай Ердман в Народен театър "Иван Вазов", режисьор Александър Морфов.

За най-добра режисура на комедиен и/или сатиричен спектакъл - Александър Морфов за "Животът е прекрасен" по Николай Ердман в Народен театър "Иван Вазов"; Бина Харалампиева за "Господин Балкански" от Георги Данаилов по Алеко Константинов в Младежкия театър "Николай Бинев"; Диана Добрева за "Декамерон" по Бокачо в Театър "Българска армия".

За най-добра мъжка роля в сатиричен и/или комедиен спектакъл - Герасим Георгиев-Геро за ролята на Ганьо Балкански в "Господин Балкански" от Георги Данаилов по Алеко Константинов в Младежкия театър "Николай Бинев", режисьор Бина Харалампиева; Камен Донев за ролята на Подсекалников в "Животът е прекрасен" по Николай Ердман в Народен театър "Иван Вазов", режисьор Александър Морфов; Мариан Бачев за ролята на Убиецът в "Досадникът" от Франсис Вебер, копродукция на Общински драматичен театър, Перник и Театрална формация "Мелпомена", режисьор Богдан Петканин.

За най-добра женска роля в сатиричен и/или комедиен спектакъл - Анастасия Ингилизова за ролите й в "Декамерон" по Бокачо в Театър "Българска армия", режисьор Диана Добрева; Мария Сапунджиева за ролята на Сирена в "Особености на руската любов" по Александър Галин в Драматичен театър "Стефан Киров", Сливен, режисьор Васил Василев; Светлана Янчева за ролята на Серафима Илинична в "Животът е прекрасен" по Николай Ердман в Народен театър "Иван Вазов", режисьор Александър Морфов.

За млада сила в сатиричен и/или комедиен спектакъл - Павлин Петрунов за ролята на Първи мъж в "Очите на другите" от Иван Димитров в Народен театър "Иван Вазов", режисьор Марий Росен; Тея Сугарева за режисурата на спектакъла "Мъртви души" от Михаил Булгаков по Николай Василиевич Гогол в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"; Христо Ушев за ролята на Чичиков в "Мъртви души" от Михаил Булгаков по Николай Василиевич Гогол в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", режисьор Тея Сугарева.