С изложение и дегустации започна първият празник на младото вино
С изложение и дегустации започна първият празник на младото вино / снимки: Sofia Photo Agency

Празник на младото българско вино беше организиран за първи път от Европейския рицарски орден на виното - Консулат България, и Столична община.

На 14 и 15 декември 2010 г. в „Шератон" в специалното изложение със свободни дегустации на вина вземат участие над 25 български винопроизводители.

Двудневният празник с надслов „Да посрещнем младото българско вино - 2010 г." се организира под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова и с подкрепата на вицепремиера и министър на финансите на Симеон Дянков. Специален гост на събитието е Негово Императорско и Кралско Височество Ерцхерцог Шандор фон Хабсбург-Лотарингия, принц на Тоскана и Велик княз на Румъния.

В първия ден от изложението бяха връчени отличия за специални заслуги на представители на общинската и държавната власт. Почетен Кръст на Европейския рицарски орден на виното получи Вежди Рашидов, министър на културата. Отличието е за принос към развитието на европейските култура и ценности, винената култура и приятелството. През май 2010 г. при гостуването на Княз Естерхази в България Рашидов подкрепи инициативата за създаване на музей на българското вино и национална енотека.

С „Пламък на мира" бe отличен Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните. „Пламък на мира" се връчва за принос в развитието на европейските културни ценности и политиката за мирно развитие на обществото.

На официалното откриване на изложението присъстваха Минко Герджиков, заместник-кмет на София, Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, и Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенция по лозата и виното.

С изложение и дегустации започна първият празник на младото вино
netinfo