Режисьорът Вим Вендерс
Режисьорът Вим Вендерс / БГНЕС
Вим Вендерс не трие номерата на покойните си приятели - може да се обадят от Рая, "призна" за Дарик днес пред журналисти режисьорът, който е специален гост на 22-рия "София филм фест" (СФФ).
 
В последните години загубих много приятели, между които Хари Дийн Стантън и Сам Шепърд, мисля за всички тях все едно, че са наоколо. Не им пиша есемеси, но номерата им са в телефона ми, каза Вендерс. По думите му, никой, който си отиде от този свят, не може да бъде заменен.
 
Животът си струва само ако правиш нещо, което друг не би могъл. Това е най-важното, което искам да науча студентите си - да правят филми, които друг преди тях не е снимал. В киноучилищата ги карат да правят точно обратното, дават им рецепти. Аз самият не гледам докрай филмите, когато разбера, че са по рецепта, каза Вендерс.
 
Той е завършил преди три дни филма си за папа Франциск "Човек на думата".
 
Не съм мислил, че ще правя филм за папата или с негово участие, но получих писмо от Ватикана, а на папата не отказваш, обясни Вендерс. Той е възхитен от папа Франциск - смята го за най-смелия човек, когото е срещал. Впечатлен е и от отношението му към хората - поздравявал лично всеки от екипа - 8-12 души, в началото и в края на снимачния ден.
 
Ентусиазъм има - времето не достига. Обичам работата си и я върша с удоволствие, каза в отговор на въпрос режисьорът и отбеляза, че не познава човек, на когото да му стига времето за всичко, което иска да прави.
 
Опитът и любовта могат да те направят по-мъдър, не самото живеене, каза в отговор на въпрос на Дарик Вендерс. В отговор на въпроса дали с възрастта човек помъдрява той добави на шега, че това е "фалшива новина".
 
Войната срещу тероризма създаде тероризма, коментира режисьорът по повод на филма си "Потапяне", който ще има премиера на СФФ утре вечер в зала 1 на НДК. По думите му, ако средствата за войната в Ирак са били вложени в инфраструктура, в подобряване на жизнената среда на местните хора, нямаше да има джихад.
 
Още шест от най-важните заглавия във филмографията на Вим Вендерс, повечето в 3D формат, са на СФФ, съобщи директорът на фестивала Стефан Китанов.