Разкриха Северната порта на Перперикон
Разкриха Северната порта на Перперикон / снимка: Dariknews.bg, архив

Голямата задача - приключването на проучването на Акропола на Перперикон, вече е почти изпълнена и до края на сезона ще бъде напълно завършена. Това съобщи на пресконференция ръководителят на разкопките на скалния град проф. Николай Овчаров.

Той добави, че вече 17 години се проучва Акропола на Перперикон, тоест градът в най-високата част.

Откриха богато погребение на тракийска принцеса в Родопите

Археолозите са разкрили и Северната (петата) порта на града, която е от римския период. Вече са започнали и проучвания в южния квартал на Перперикон, където е открита огромна цистерна за вода. От находките през този сезон, Николай Овчаров показа чифт женски бронзови наушници (13-ти век) от погребение, както и пръстен от римската епоха от 3-ти век и тока от конска муниция от 4-5 век.

Ново откритие променя историята на древния град Мисионис край Търговище

Успоредно с Перперикон тече археологическият сезон и в Мисионис - античен и средновековен град край Търговище. Там доказахме, че преди да се създаде крепостта на хълма, е имало античен римски град, посочи Овчаров и добави, че става дума за малък храм, от който са запазени само основите. В него е открита вотивна статуетка на птица върху дълго около 20 см острие. Острието е било забождано, а птицата е символизирала римските богове, уточни археологът.

Древен "Град на Слънцето" откриха археолози край Минерални бани (СНИМКИ)

За разкопките на доц. Здравко Димитров на обекта "Градът на слънцето" край Минерални бани, Хасковско, Николай Овчаров посочи, че там култът към слънцето е очевиден, стъпвайки на базата на скалния гроб, на стотиците ниши, които са изсечени и на големия каменен олтар, на който са правени жертвоприношения.

Източник: БТА