Разградско училище - с награда от европейски екоконкурс
Разградско училище - с награда от европейски екоконкурс / снимка: DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Училище от Разград е единственият представител на Източна Европа на финала на екоконкурс, организиран от Европейската комисия. Възпитаниците на ОУ "Васил Левски" са подгласници в категория „Училища", в конкурса за най-добър проект, реализиран през Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

„Изяж плод, спести боклук, спаси природата!" бе наименованието на проекта на учениците от екоклуб „Шрек" в ОУ "Васил Левски" в Разград. Като част от проекта в първия ден от Европейската седмица за намаляване на отпадъците миналия ноември 670-те ученици от школото забравиха за лакомствата в опаковки и закусваха по една ябълка. Обелките от нея изхвърлиха в компостер в школския двор, а на екологичните торбички, в които получиха плодовете, написаха своите послания за опазване на природата. По време на европейската седмица децата разпространяваха своите убеждения и в социалните мрежи, така идеите им достигнаха до над 7000 човека.

В конкурса за най-добър проект в пет категории участват 10 793 инициативи, до европейското жури достигат 74 от тях. Във всяка категория е определен по един победител и двама подгласници. Децата от Разград са финалисти в категорията „Училища" и са единствените представители на Източна Европа в престижния конкурс - съобщи директорката на учебното заведение Диана Първанова. Победител в тяхната категория е „Намаляване отпадъците в столовата" на колеж „Жул Гриви" от Франция, другият подгласник е „Операция умни буркани" на училищен център „Сейнт Винсент де Пол - Децата на Христос" от Брюксел. Италианска е победата в категориите „Администрации" и „Бизнес", за Белгия е призът в „Неправителствени организации", а в категория „Други" - за Франция.

Малките еколози от Разград се готвят и за петото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците, което ще е от 16 до 24 ноември. Габриела и Марина от клуб „Шрек" обясниха, че ще продължат и дейностите по отличения проект. Почвата, създадена в компостера от обелките от ябълки, ще се използва за засаждане на ябълково дърво пред училището, край него ще има леха с билки. За да има с какво да се хранят катеричките в големия училищен двор, на мястото на отсечени стари орехови дървета ще бъде засаден лешник.

Други новини от Разград