Първата анимирана електронна книга у нас ще разказва на таблет историите на „Малката Божана”
Първата анимирана електронна книга у нас ще разказва на таблет историите на „Малката Божана” / netinfo
Първата анимирана електронна книга в България ще разказва на таблет и смартфон историите на „Малката Божана”
63074
Първата анимирана електронна книга в България ще разказва на таблет и смартфон историите на „Малката Божана”
  • Първата анимирана електронна книга в България ще разказва на таблет и смартфон историите на „Малката Божана”

Първата в България анимирана интерактивна книга ще събере и представи като електронен продукт историите на „Малката Божана" - това е поредицата от детски книги на Божана Апостолова, които до няколко месеца ще бъдат вече достъпни за децата и чрез компютър, таблет или смартфон.

Целия разговор с поетесата и издател Божана Апостолова и художника Костадин Костадинов може да чуете на Radio.DarikNews.bg

Поетесата и издател Божана Апостолова обяви новината в предаването на Дарик „Междуредие", където гостува в рамките на днешния празника на детската книга. Той се чества на 2 април от 1967 г. и неслучайно съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. Серия от прояви в библиотеки, читалища и училища в цялата страна отбелязват седмицата на детската литература.

„Малката Божана в нощта на чудесата", „Малката Божана в деня на боклуците" и „Малката Божана в подводния свят" вече са част от детските библиотеки. На път са следващите две книги на Малката Божана.

Досега не е имало българска поредица от книги за деца, обясни в студиото на Дарик авторът. Божана Апостолова обясни, че в момента художникът на поредицата - Костадин Костадинов, работи по илюстрациите на четвъртата книжка от поредицата, а петата била също написана.

Деца дописват историите - тяхна ще бъде шестата книжка в поредицата

И тъй като е получила на електронната си поща куп истории на деца, които дописват приказките на „Малката Божана", скоро и техният труд ще излезе като книга. „Деца дописват Малката Божана" е шестата книга - тя ще бъде венеца на поредицата", разказа Апостолова и допълни, че рисунките на децата за книжката вече са готови. „Най-после в книжарниците децата ще могат да видят своя продукт и намирам, че това е изключително възпитателно - така те ще заразят и другите", допълни Божана Апостолова.

4-годишната внучка на Божана Апостолова е основният съавтор и едновременно критик на детските книги от поредицата. „Не изпитвам никаква трудност, може би защото Божана ме води непрекъснато - аз съм в нейния свят, слушам историите й", разказа щастливата издателка в ролята си и на баба.

Първата анимирана електронна книга у нас ще разказва на таблет историите на Малката Божана
netinfo

Електронен продукт ще примири книжката със мишката

И защото и тя и художникът на поредицата Малката Божана - Костадин Костадинов смятат, че пътят на децата към четенето не минава през битката на книгата с компютъра, а в тяхното съчетаване - до няколко месеца трябва да е факт и поредния смел проект на издателката - интерактивната електронна книга с историите на Малката Божана.

„Това не е правено в България. Има отделни продукти, които са издадени вече в света, но те са много малко", обясни художникът Костадин Костадинов. Той уточни, че продуктът ще бъде предназначен за електронни мобилни устройства - лаптопи, таблети, смартфони. Голямата екстра на електронния продукт ще бъде възможността детето да може да се намесва в самия сюжет - да променя истории, да активира определени анимации, като вид игра.

Божана Апостолова не иска да е „министерство на културата в сянка"

Когато става въпрос за духовност не трябва да се задава въпросът, колко е скъпо, категорична е Божана Апостолова. „Трябва да го правим, защото иначе се превръщаме в едно опростачено народонаселение, което аз наричам стадо. И всичките магистрали, които се правят не струват, щом си забравил най-важното - човека", заяви издателката.

Тя се надява новият министър на културата да разбере колко е важно да има книга и да има отношение към книгата, което и институционално да се налага. „А не да казват Божана Апостолова е „министерство на културата в сянка". На мен не ми трябва да съм министерство на културата в сянка - искам да го правим заедно", каза още поетесата и издател на голяма част от съвременната българска литература.

Първата анимирана електронна книга у нас ще разказва на таблет историите на Малката Божана
netinfo