Противозачатъчни
Противозачатъчни / ThinkStock/Getty Images
Хапчетата против бременност са известни от 60 години, но учените смятат, че някои техни аспекти трябва да бъдат изследвани по-подробно, съобщи Лайв сайънс.

Как са се предпазвали от бременност преди 100 години? (ВИДЕО)

"Знаем много за физическите странични ефекти, но много малко за психологическото въздействие на противозачатъчните," каза Александер Лишке от университета в Грайфсвалд, Германия.
 
Лишке и неговият екип са проучили как противозачатъчните хапчета засягат способността да разпознаваме чувствата на другите. Публикацията в сп. "Фронтиърс ъв нюросайънс" показва, че пиещите ги жени тълкуват погрешно емоцията, изписана на човешко лице 10% по-често, отколкото тези, които не приемат такива средства.

Усъвършенстваха противозачатъчното хапче за мъже

Противозачатъчни
ThinkStock/Getty Images


В изследването са взели участие 43 доброволки, които редовно пиели хапчета против бременност, и 53, които не употребявали такова контрацептивно средство. Те трябвало да разпознаят какво чувство се изразява на 36 чернобели образи на компютър.

Изображенията показвали различни чувства - враждебност, притеснение и други. Всички участници разпознали вярно по-лесните примери. Но по-трудните били определени вярно от 65% от жените, които не приемали противозачатъчни, и от 55% от тези които пиели противозачатъчни хапчета.

Гълъбите в Барселона минават на противозачатъчни
 
Въпреки че резултатите не разкриват конкретна причинно-следствена връзка, Лишке ще продължи изследванията, като включи и изследвания на кръвта на участниците. При подобни резултати ще е необходимо да се провери до каква степен и как хапчето против бременност влияе на мозъка.
 
Противозачатъчни хапчета пият около 100 милиона жени.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА