Усъвършенстваха противозачатъчното хапче за мъже
Усъвършенстваха противозачатъчното хапче за мъже / ThinkStock/Getty Images

Американски учени отбелязаха напредък в разработването на безопасно и ефикасно противозачатъчно хапче за мъже, съобщи в. "Дейли телеграф".

Екип от университета на Минесота е направил малки промени във вече съществуваща версия на мъжкото контрацептивно средство, така че то да стане по-лесно за приемане, да е ефективно по-дълго време и да няма значими странични ефекти.

Създадоха първото противозачатъчно за мъже

Целта на учените е контрацептивът да може да се приема през устата, действието му да започва бързо, да не намалява либидото, да е безопасен, дори и приеман десетилетия. А и ефектът да е обратим.

Учените са градили върху направеното миналата година откритие на ензим, използван от сперматозоида, за да влезе в яйцеклетката.

Лекарство за неверни мъже

"Опознаването на молекулярно ниво на това как точно сперматозоидът се свързва и влиза в яйцеклетката открива нови възможности за идентифициране на молекулите, които могат да нарушат или блокират оплождането", каза проф. Джон Хер от екипа.

Преди мъжките противозачатъчни се разработваха на базата на тестостерона. При определени дози този хормон наистина причинява безплодие, но не е ефикасен при около 20 процента от мъжете, а и има странични действия, като напълняване и намаляване на "добрия" холестерол.

Източник: БТА