Лекарство за неверни мъже
Лекарство за неверни мъже / sxc.hu

Учените стигнаха до сензационно разкритие. Възможно е мъжете да спрат да изневеряват, да пият и да се бият... и то завинаги.

Британските учени от двата най-големи университета разкриха механизма, който се крие зад химическите съставки в мозъка и който може да предотврати лошото поведение на мъжете. Те възнамеряват да патентоват спрей или хапче, което ще предотврати изневерите, комара и подобни лоши навици при силния пол.

Способността да регулираме поведение като отговор на физическия и публичен свят е ключ за общоприетия начин на живот, казва ръководителят на изследователския екип Фредерик Бой, цитиран от БГНЕС, при представянето на резултатите.

Проучването е продължило 10 години, а учените са изследвали невротрансмитера (химическо сигнално вещество на нервната система бел.ред.) в гама аминобутирична киселина (неесенциална аминокиселина, която се съдържа предимно в човешкия мозък и очите бел. ред).

При изследването са сканирани мозъци на мъже под 30 години, които отговаряли на въпроси за поведение и самоконтрол. Мъжете, които в мозъка имали по-малко ниво гама аминобутирична киселина, реагирали прибързано и необмислено.

На базата на това откритие учените сега смятат, че могат да създадат "лекарство", което ще спре мъжете да се държат лошо. За да се реализира тази идея обаче, са необходими още изследвания и не е разумно да се очаква вълшебната формула да се прилага в следващите няколко години.