Джихадисти пускат портокали със спинозна кръв. Такова съобщение е направила македонската телевизия „Сител". Медията твърди, че в Алжир е открито голямо количество портокали, внесени от Либия, в които е била инжектирана заразена със СПИН кръв. Съобщението е плъзнало неудържимо в социалните мрежи.

В рубриката „Моята новина" по Нова телевизия получихме снимки на развалени портокали, а подателят на сигнала смята, че опасните портокали са вече и на пазара във Враца.

„Това не е възможно, това не е професионално", заяви проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести към ВМА. „СПИН не е хранителна инфекция, тя не се предава по хранителен път. Това е кръвна и сексуална инфекция, така че не е възможно. Това е паника, предизвикана от хора, които не са достатъчно компетентни и пускат слухове".

Според професора никой няма да инжектира със зараза портокал по портокал или домат по домат.

„Много лесно могат да инжектират някаква зараза в едно лице камикадзе и да го пуснат в тълпата с имигранти или на един стадион. Така ще зарази много повече хора", обясни проф. Плочев.

Носят ли зарази бежанците

Що се отнася до имигрантите и дали те представляват биологина заплаха, професорът предупреди, че да, защото нямат необходимите хигиенни условия, когато идват на големи групи. Същевременно по пътя си могат да заразят храни и вода.

Източник: Novanews.bg