Правят възстановка на закуската на Митеран и български интелектуалци
Правят възстановка на закуската на Митеран и български интелектуалци / cнимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

По повод 20-годишнината от визитата на френския президент Франсоа Митеран у нас и неговата закуска с български интелектуалци-дисидетни, във френската резиденция в София ще има седмица на отворените врати. „Пожелах за една седмица тази къща да стане дом на всички българи”, заяви френският посланик Етиен дьо Понсен.

Възстановка на закуската на Франсоа Митеран с български интелектуалци ще бъде направена във френската резиденция на 19 януари в 8.30 часа. Етиен дьо Понсен анонсира богатата програма, която посолството е подготвило по повод годишнината от това историческо събитие.

„Това е послание за подкрепата на Франция към българския народ. Това може да бъде и послание, което да помогне на хората да си спомнят изминатия през тези 20 години път от комунистическия режим към демокрацията. Важно е да се отбележи, че Франция е допринесла за това връщане към демокрацията, като първото пропукване на режима вероятно е станало именно в съседната зала, по време на закуската около президента Франсоа Митеран”, каза дьо Понсен.

Шестима гости ще пристигнат от Франция специално за годишнината като сред тях е тогавашния външен министър Ролан Дюма.