/ МВнР

Младите южноафриканци имат интерес към специалности като медицина и инженерни науки, в които България има добри традиции. Това заяви посланикът на Република Южна Африка Табо Тахе по време на срещата си с зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество, възможностите за задълбочаване на икономическите връзки, както и честването на 30-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.

„РЮА е ключов стратегически партньор на България в Африка на юг от Сахара”, заяви заместник-министърът и подчерта възходящото развитие на отношенията на България и РЮА.

Двамата обсъдиха възможности за насърчаване на търговията, икономическото сътрудничество, конкретно в сферата на корабостроенето и техническа поддръжка. В контекста на ситуацията в Украйна бяха обсъдени и възможности за сътрудничество между двете страни при използване на нови, алтернативни морски маршрути за износ на стоки и услуги. Посланик Тахе определи пристанищата във Варна и Бургас като стратегически за развитието на икономически отношения.

Засилването на отношенията в областта на образованието и науката беше определено като приоритетна сфера за развитие. „Университетското образование е дългосрочна инвестиция в нашето двустранно сътрудничество“, заяви заместник-министър Петрова.