Поколение пред Докторския паметник в памет на загиналите за Освобождението
Поколение пред Докторския паметник в памет на загиналите за Освобождението / снимка: Sofia Photo Agency
Българският Червен кръст организира традиционната гражданска церемония – поклонение на Докторския паметник в София. Поклонението във връзка със 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство се проведе от 11.00 часа.

Преди гражданската церемония свещенослужителите от храма „Свети Николай” (Руската църква) отслужиха панихида в памет на загиналите. Почетен караул и военни почести бяха отдадени от Мотострелковата бригада – София.

„Церемонията бе скромен акт на благодарност към паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, които със своята хуманна дейност по време на войната разпространиха в България непреходните идеи на Червения кръст и допринесоха в значителна степен за създаването на нашата организация”, се казва в прессъобщение на БЧК.

Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг.