Показаха златен пръстен на Фердинанд, подарен на търновска красавица
Показаха златен пръстен на Фердинанд, подарен на търновска красавица / снимка: DarikNews.bg

Златен пръстен с диаманти на цар Фердинанд, който владетелят подарил на известната търновска красавица Тодорица Смилова Хаджипенчева, показва изложба по повод 103-та годишнина от обявяването на Независимостта. Тя е подредена в Изложбените зали във Велико Търново и ще остане отворена за посетители само един ден.

Експозицията "Епохата на цар Фердинанд" е посветена на 140-та годишнина от рождението на българския цар и представя около 40 оригинални снимки, вещи, ордени и медали от времето на неговото царуване, които са част от богатата колекция на търновския музей.

Пръстенът, който се съхранява в частна колекция и сега за първи път се показва пред публика, е обсипан с брилянти, а върху него е инкрустиран вензелът на Фердинанд.

Той е изработен по поръчка на царското семейство във Виена и бил съхраняван от четири поколения наследници на легендарната търновска фамилия Хаджипенчеви, разказа уредникът в отдел "Нова и най-нова история" Катя Митова.

Златният накит е предоставен временно за изложбата от Александър Генчев, праправнук на Тодорица Смилова. Начинът, по който прочутата болярка се е сдобила с пръстена, е повече от любопитен. При едно от гостуванията си в Търново царят отседнал в дома на семейство Хаджипенчеви и поканил Тодорица на разходка с файтона си на Царевец. С тях от ревност отишъл и съпругът й - известният търновски лекар д-р Стефан Хаджипенчев. След разходката, докато пиели кафе в дома на домакините, Фердинанд подарил пръстена на красавицата в знак на благодарност за тяхното гостоприемство.

Изложбата показва още 40 постера, отразяващи епохата на Фердинанд. Те са предоставени от Министерството на културата, Министерството на външните работи.