Паметна плоча за Катя Паскалева в пернишка гимназия
Паметна плоча за Катя Паскалева в пернишка гимназия / DarikNews.bg

Паметна плоча ще напомня на перничани за голямата българска актриса Катя Паскалева. Възпоменателният знак е монтиран и бе открит тази вечер на входа на сградата на Природо- математическата гимназия. В същата сграда се е помещавала бившата Втора гимназия „Христо Ботев", в която от 1952 до 1963 година е учила звездата от „Козият рог".

Катя Паскалева и съпругът й се събраха на небето

Идеята за поставянето на паметна плоча е на съучениците й от випуск 1962. Тази есен се навършват 60 години от създаването на драматичния състав в гимназията, в който направи първите си стъпки към голямата сцена Катя Паскалева, каза нейният съученик Костадин Златков. Той съобщи, че с откриването на паметна плоча се поставя само началото.Следващата стъпка ще бъде създаването на фондация на името на Катя Паскалева за подпомагане на млади дарования от Перник.

Златков благодари на местните структури на ЖГЕРБ и СГЕРБ, които са подпомогнали финансово начинанието.

15 акварела разкриват другата страна на артистичния талант на Катя Паскалева

Гости на откриването на паметната плоча на единстената българска актриса, удостоена с наградата за принос в световното кино на фестивала в Карлови вари през 1976 година за ролята си на Мария в „Козият рог" бяха актьорът Стефан Мавродиев и Милена Андонова- дъщеря на режисьора на „Козият рог" Методи Андонов. На церемонията присъстваха също кметът на Перник Вяра Церовска, народният представител Ирена Соколова, областният управител Александър Александров, председателят на ОбС Иво Савов. Отслужен бе и водосвет. По- рано днес Общинският съвет взе решение да удостои посмъртно Катя Паскалева със званието „Почетен гражданин на Перник". В памет на голямата актриса се състояха прожекции на филмите „Матриархат" и „Вилна зона".