Катя Паскалева и съпругът й се събраха на небето
Катя Паскалева и съпругът й се събраха на небето / netinfo

На 57-годишна възраст внезапно почина кинорежисьорът Иван Росенов. 6 години след като неговата съпруга Катя Паскалева си отиде заради рак, болестта покоси и него. Росенов е режисьор на документални и игрални филми.

Роден в София, завършил кинорежисура във ВИТИЗ, Иван Росенов снима жена си Катя Паскалева в два свои филма – „Спирка за непознати" и „Поетът и дяволът", посветен на Христо Смирненски. Росенов е режисьор още на документалните „Железният баща" и „Бягството на заека".

Преди близо 15 години съдбата го среща с екип на Дарик радио, спомня си Райна Йотова, автор и водещ на предаването „В часа на синята мъгла": „Първата ни среща с Иван беше в един много горещ ден, пихме по една много студена бира в градинката при театър „София". Запозна ни Радосвет, защото предстоеше да правим съвместен, мразя я тази дума, проект. Той беше за това как българи и турци живеят заедно в Делиормана, ходихме да снимаме заедно Демир Баба теке – един уникален исторически и културен паметник".

Райна споделя още за заблуждението на мнозина, че Иван е имал комплекс от това, че е бил до голяма жена като Катя Паскалева. „Аз не мисля, че той беше комплексиран режисьор или мъж. Мисля, че беше по-скоро неразбран", казва Йотова и добавя: „Вчера, когато поетът Георги Борисов ми донесе в радиото зловещата новина за Иван - първото нещо, което си помислих беше: Господи, Катето и Слона си го извикаха!"

Поклонението пред Иван Росенов ще бъде в четвъртък от 13:30 в столичната църква „Свети Седмочисленици".