Репортерите Владислава Тричкова и Габриела Андреева с призове "Скритото добро"
Миролюба Бенатова получи награда от Фондация „Димитър Цонев” в категория „ТВ Репортер” по време на церемония за раздаване на първите отличия на името на журналиста. Призът е за репортажа „Идиоти” - разказ за земеделците, отказали да сътрудничат на Държавна сигурност.

"Историята за забранените хора, отказали сделка с Държавна сигурност, спечели наградата на Фондация "Димитър Цонев". Тези силни мъже от разработка "Идиоти", преживели затвор, репресия и забрана за нормален живот, са моят университет. Достойни хора. Срещата ми с истинското лице на страданието, в което най-много личи чистата съвест, ми даде кураж. Исках да не останат анонимно заличени от продуктите на подмяната. А техните разкази за методите за разправа и тормоз, за екзекуциите, поръчани от Москва и подменената демокрация, днес са като приказка за настоящето. Този документален филм е репортаж за днешните "килии", съсипани съдби и затворени усти. Те ни показаха, че някога е бил възможен и достоен живот. Дано успеем да научим уроците им. Благодаря за наградата заради "идиотите" и тяхната лудост да останат нормални човеци", сподели Миролюба Бенатова за отличието.

Първите награди „Димитър Цонев“ в подкрепа на качествената българска журналистика бяха връчени в три категории – за телевизионен водещ, за репортер и за студенти. Деветима младежи от УНСС спечелиха награда от 1500 лева и едногодишни стипендии. Още две престижни отличия получиха репортерите на NOVA - награди „Скритото добро” взеха Владислава Тричкова и Габриела Андреева. Владислава Тричкова спечели с репортажа за децата от „Люлин”, държани в плен от родителите им. Габриела Андреева взе приза за репортажа си „Скритите таланти на България”, който разказва как младежи от социални домове получават безплатни уроци.

Владислава Тричкова и Габриела Андреева
NOVA

Специалните призове на Столична община „Скритото добро“ се провеждат за четвърти път и имат за цел да обединят медии, бизнес, неправителствения сектор, творческата гилдия и спортните организации в една обща кауза - подкрепа на хората в нужда.