Откриват Дните на камерната музика в Габрово
Откриват Дните на камерната музика в Габрово / снимка: Дарик Габрово, архив

Международният майсторски клас на проф. Минчо Минчев ще открие тази вечер 36-тите Дни на камерната музика - Габрово 2012. От създаването му през 1976 г. до днес фестивалът е с най-обширна програма. Концертите са девет. Афишът е разнообразен, с широк жанров спектър, съобщи Иван Стоянов, диригент на Габровския камерен оркестър, домакин на събитието.

Всички концерти започват в 19 часа Художествената галерия „Христо Цокев" и ще бъдат съпътствани от изложба на художниците от септемврийския пленер в Боженци. На сцената на открито в парка на Дома на културата е предвиден и джаз концерт на открито.

За пръв път от създаването на Дните на камерната музика студентите от Майсторския клас на проф. Минчо Минчев ще открият фестивала на 10 септември. Предвижда се и кратко приветствие на прочутия цигулар към габровската публика. Втората вечер за пръв път ще гостуват живеещата в Германия цигуларка Дора Енчева - Хайнен и забележителната пианистка Рада Чомакова. По желание на габровската публика след 5-годишно прекъсване отново ще гостува кавалджията Теодоси Спасов. За пръв път в България ще прозвучат в една вечер и всичките 24 капричии за соло цигулка опус 1 от Николо Паганини. Герой в този своеобразен маратон ще е швейцарският цигулар Александър Дубах.

Най-класният български оркестър - Камерният ансамбъл „Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров традиционно ще гостува в Габрово. За най-образованата габровска публика е концертът на клавирно трио „Филомузика" в състав: проф. Красимир Тасков - пиано и работещите в Лондон Лора Маринова - виолончело и Деворина Гамалова - цигулка. Неговата концепция е опит да се реставрира домашно музициране през 18 и 19 век. Гръцкият струнен квартет Quattro Elementi ще направи дебют в България. Програмата е амбициозна и включва три непознати за българския концертен живот произведения: от немския романтик Макс Брух.

Дните на камерната музика ще бъдат закрити от Габровския камерен оркестър на 18 септември, вторник с тематичен концерт „Моцарт и неговия опонент „Леополд Кожелух". С тази програма домакините ще запознаят фестивалната публика със сравнително рядко изпълнявани концерти за пиано и оркестър от В. А. Моцарт, и от чешкия композитор Леополд Кожелух -негов  съвременник и яростен опонент.  Заключителният концерт на фестивала е и атракция, защото ще представи в една вечер общо четири концерта: за едно, две и три пиана и оркестър от В. А. Моцарт заедно с неизпълнявания в България концерт за пиано на четири ръце и оркестър от Леополд Кожелух.