Откриха останки на древна костенурка, чиято глава прилича на свинска зурла
Откриха останки на древна костенурка, чиято глава прилича на свинска зурла / ThinkStock/Getty Images

Американски учени са открили останките на костенурка на 76 милиона години, чийто скелет притежава уникални черти.

В черепа на животното има две носни кухини, заради които главата прилича на свинска зурла. При останалите известни на науката костенурки - както древни, така и съвременни, преградата между назалните отверстия е от кожа, а не костна, съобщи сп. The Journal of Vertebrate Paleontology.

Костенурката е открита на територията на държавния резерват в щата Юта. Тя е кръстена Arvinachelys goldeni - от латинските думи "arvina", означаваща "свинска мас", и "chelys" - "костенурка".

Другата особеност на находката е, че са се запазили участъци от гръбначния стълб, от задните и предните крайници. А това се среща изключително рядко.

Авторите на статията са уверени, че Arvinachelys goldeni ще помогне на палеонтолозите в изучаването на еволюцията на костенурките.

Към този момент на разположение на учените има прекалено малко древни останки на костенурки и почти напълно запазеният скелет на животно, обитавало нашата планета преди 76 милиона години, ще хвърли допълнителна светлина върху етапите на развитие на животното.

Източник: БТА