Орхан Памук отложи пътуване до Германия по съображения за сигурност
Орхан Памук отложи пътуване до Германия по съображения за сигурност / netinfo

Турският лауреат на Нобелова награда за литература Орхан Памук е отложил пътуването си до Германия по съображения за сигурност, предаде ДПА, като се позова на в. "Кьолнер щат-анцайгер".

Изданието съобщи, че германският издател на Памук е отменил заплануваните му изяви в Берлин, Кьолн, Хамбург, Щутгарт и Мюнхен. Обиколката на писателя във Федералната република трябваше да започне с посещение в Берлинския свободен университет в петък, където трябваше да бъде удостоен с почетен докторат.

Вестникът посочва, че причина за решението на турския писател са опасенията му, че може да бъде убит, ако напусне дома си.

Петдесет и четири годишният Памук получи заплахи от турски националисти след убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк. Един от петимата обвинени за убийството на Динк изкрещя пред журналистите "Орхан Памук, бъди умен, бъди умен!", докато го водеха към съда.

Според експерти за Памук няма по-голяма опасност в Германия, отколкото в Турция. Те обаче отбелязват, че пътуванията по принцип биха могли да го изложат на по-сериозен риск, посочва ДПА.