Оценките от държавните зрелостни изпити вече са на сайта на МОН
Оценките от държавните зрелостни изпити вече са на сайта на МОН / снимка: БГНЕС
Оценките от държавните зрелостни изпити вече са сайта на МОН
20130
Оценките от държавните зрелостни изпити вече са сайта на МОН
  • Оценките от държавните зрелостни изпити вече са сайта на МОН

Оценките от държавните зрелостни изпити вече са качени на сайта на просветното министерство. Това обяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и допълни, че скалата на оценяване се запазва същата като миналата година. Той заяви още, че малко над 78 000 ученици са подали заявление за участие в матурите, като 74 000 от тях са се явили. Най-добре зрелостниците са се представили на изпитите по чужд език, а най-ниски резултати има по география и икономика. Според министъра на образованието тази година учениците са били по-добре подготвени за зрелостните изпити от миналата. 

За втора поредна година учениците на Американския колеж в София постигат най-висок среден резултат по български език и литература в страната - 5.81. Най-слабо представилите се училища са от Казанлък, Кърджали и Силистра, като при тях средният успех едва достига оценка 3. Като цяло обаче няма голяма разлика в резултатите по български език и литература в сравнение с миналата година.

Министърът на образованието и науката отчете понижение на средния резултат при на най-масовите изпити, което намалява общата успеваемост на випуска. Това се дължи на големия брой желаещи да се явят на изпита по география: „Значително по-големият процент слаби оценки по география - близо 19% или почти всяко пето дете, явило се на география, има двойка. Отливът от някои други предмети и насочването към географията на деца, които нямат стабилност в знанията си по нито един от предметите, е до голяма степен причина за тези резултати". По думите на Вълчев някои от явилите са на изпита по география са показали липса на каквито и да е знания: „Над 5% от явилите се смятат, че България е на едно от първите места в света по раждаемост".

Сред явилите се на матурите има е зрелостник, който има две пълни нули и по двата изпита, което означава, че не е отговорил на нито един въпрос. Общият брой на отлични оценки, получени по време на матурите, е 23 095, които се разпределят между 14 504 зрелостници, т.е. има 8591 зрелостници с по две отлични оценки. Няма обаче зрелостник, изкарал два максимални резултата от по 100 точки.

По думите на министър Вълчев учениците се справят по-добре при въпроси със затворен отговор, отколкото при такива с отворен, като средно 13,29% е разликата в успеваемостта между двата варианта. Като успех той отчете понижаването на процента явили се на изпита, които не са отговорили на нито един отворен въпрос - за миналата година това са 7%, а през тази - 3%.

Министър Вълчев отчете, че като цяло тази година учениците са се подготвили по-добре за изпитите, като една от причините за по-ниските резултати е засиленият контрол по време на провеждането им. Резултатите от матурите вече могат да бъдат видени на адрес rezultati.zamaturite.bg или с SMS на кратък номер 1917, като напишете съобщението txt EGN 90111111111.