НПО иска зрелостниците да избират дали оценките от матурите да влиза в дипломите
НПО иска зрелостниците да избират дали оценките от матурите да влиза в дипломите / снимка: Sofia Photo Agency
Министерството на образованието и науката предварително е заложило какъв процент от учениците какви оценки ще получат на матурите, твърди Димитрина Ставрова, координатор на Движението на родителите за качествено образование. Организацията и випуск „Единство” настояват зрелостниците сами да избират дали оценките от матурите да бъдат вписвани в дипломите.

Димитрина Ставрова е главен асистент във Факултета по математика в Софийския университет. Тя твърди, че скалата, по която ще бъдат оценявани матурите в математиката се нарича крива на Бел: Тук е заложено, че двойките не могат да бъдат по-малко от 2,5%, шестиците не могат да бъдат повече от 6,5%, съответно броят на тройките и петиците също е фиксиран между 10 и 15% и най-много трябва да бъдат добрите оценки. Допускаме, че една голяма част от българските ученици изкарват 90 точки и нагоре. Ще излезе така, че тройката ще е 90 точки, четворката – 93 точки, шестицата – 99 - 100 точки.

Родителите и учениците ще поискат среща с президента, на която ще поставят въпроса той наложи вето на приетите от парламента текстове от Закона за народната просвета. Ще потърсят и лоби от 47 депутати, които да атакуват пред Конституционния съд закона.