Новият кмет нареди да махнат бика пред община Пловдив
Новият кмет нареди да махнат бика пред община Пловдив / снимки: DarikNews.bg, Виктор Кадири

По нареждане на новия кмет Иван Тотев бикът пред община Пловдив е премахнат. Той ще бъде върнат в ателието на скулптора Николай Савов.

Авторът на пластиката обясни, че няма представа защо махат бика. Той е бил уведомен, че трябва да го премести тази сутрин. Докато работниците се опитваха да го качат на камиона, задната част на бика се строши на парчета. Савов припомни, че е създал скулптурата за първата Нощ на музеите и галериите в Пловдив, след което е бил дарен от бизнесмени на общината.

Новият кмет нареди да махнат бика пред община Пловдив
netinfo

Първоначално бикът е бил направен от дърво, но заради многократните посегателства над него, е било направено копие от изкуствен камък. Въпреки това вандалските прояви през годините не се спирали, а Савов го е поддържал безвъзмездно.

Кметът Иван Тотев не бе открит за коментар по темата, тъй като в момента е в София на среща в Министерството на околната среда и водите. Хора от културните среди и случайни минувачи коментираха, че през годините бикът се е превърнал в туристическа атракция, пред която за спомен са се снимали туристи от цял свят.

Новият кмет нареди да махнат бика пред община Пловдив
netinfo