Националният политехнически музей с обновена сграда за годишнината си
Националният политехнически музей с обновена сграда за годишнината си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Националният политехнически музей с обновена сграда за годишнината си
48989
Националният политехнически музей с обновена сграда за годишнината си
  • Националният политехнически музей с обновена сграда за годишнината си

Националният политехнически музей ще посрещне своята 55-а годишнина в напълно обновена сграда. Това съобщиха от ръководството на музея. От 1992 г. музеят се помещава в сградата на бившия музей на Георги Димитров, но според управителите тя била в толкова окаяно състояние, че се стигнало до случаи, в които посетителите припадали, поради липсата на вентилация.

Директорът на Националния политехнически музей д-р Екатерина Цекова обясни, че в нощта на музеите, миналата година, той е бил посетен от над 5000 души.

„Беше изключително трудно при старите условия, вентилацията не беше добре и поради липсата на въздух имаше хора, които припаднаха. Трябваше да разнесем кафета, шоколад. Надявам се след ремонта, с новата инфраструктура, с възможността за достъп на хора с увреждания до нашите експозиции, с подобрената енергийна ефективност, ние да имаме повече възможности към повече хора да предоставим нашата културна услуга", допълни Цекова.

Ремонтът, който се извършва по оперативна програма „Регионално развитие", трябва да приключи в края на май. Бенефициент е културното министерство, а стойността на проекта е 645 хил. лева, от които 50 хил. са предвидени за изграждане на съоръжения в помощ на инвалидите.

„Ние не се оплакваме. И досега с огромни усилия, с участие в европейски проекти успяваме всяка година да привлечем все повече хора. Особено за събитията, които са безплатни, защото очевидно в периоди на криза хората имат интерес, но не винаги имат възможност", каза още Екатерина Цекова.

Днес националният политехнически музей разполага с колекция от над 22 000 ценни предмета, сред които часовници, лампи, звукозаписна, телевизионна и радиоапаратура, както и автомобили.