На 30 май потегля походът „По стъпките на четата на Таньо войвода”
На 30 май потегля походът „По стъпките на четата на Таньо войвода” / netinfo

На 30 май 2013 г. от Тутракан потегля 28-ят традиционен поход „По стъпките на четата на Таньо войвода". За 4 дни походниците ще извървят 220-те километра от бойния път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието, като ще минат през 28 населени места на общините Тутракан, Исперих, Разград, Ветово, Цар Калоян и Попово.

Организиран със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, походът от девет години е с национален статут. Преди него всяка година се провежда национален конкурс за есе, стихотворение, мултимедия и рисунка на две теми: „Таньо войвода през призмата на съвременния и модерен свят" и „Какво знаем за Таньо войвода и пътя на неговата чета през 1876 г."

Тази година 360 ученици от Тутракан, Силистра, Разград, Попово, Търговище, Средище, София, ще преминат целия маршрут на похода.

В проявите в селищата, през които преминава той, ще се включат и над 20 000 души от цялата страна. Ще бъдат студенти и преподаватели от Софийския университет и от Нов български университет, журналисти, представители на Сдружението на българските зъболекари, на Висшия съдебен съвет.

Всяка вечер ще се провеждат преглед на маршовата и строева песен, изяви на фолклорни състави, на Теодосий Спасов и неговата група, беседи на исторически теми, водени от акад. Георги Марков от БАН и проф. Христо Матанов от СУ "Климент Охридски".

Походът ще приключи на 2 юни пред паметника на войводата в местността Керчан баир до село Априлово, Поповско.

На 30 май потегля походът По стъпките на четата на Таньо войвода
netinfo

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода (Таньо Стоянов Куртев), преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети - последен отблясък от пожарите на Априлското въстание - имат обща цел и сходна съдба. Ботевата чета е трябвало да действа в помощ на Врачанския революционен окръг, а четата на Таньо войвода - на изток, в подкрепа на сливенските бунтовници за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия.

Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища на Лудогорието и Поломието и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Повече подробности за похода може да откриете ТУК